Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Friday 06/12/2024

Επίτιμη «11αδα» του δήμου Θεσσαλονίκης

Πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, ανώτατοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών ανακηρύχθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια επίτιμοι δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία «11αδα» που τίμησε με το έργο και τη συνολική προσφορά τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Η ανακήρυξη αποτελεί για τους ίδιους μία μεγάλη τιμητική διάκριση καθώς είναι η μέγιστη τιμή που δίνεται από τον δήμο, ενώ και για την δημοτική αρχή αποτελεί παρακαταθήκη της ιστορίας και της προόδου του τόπου, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

«Δεν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία και νομοθεσία για το πώς ανακηρύσσεται κάποιος επίτιμος δημότης. Ο τίτλος είναι τιμητικός και απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Λεκάκης, εξηγώντας πως το Σώμα μπορεί επίσης να απονείμει το Χρυσό Κλειδί της πόλης ως την ανώτατη διάκριση, αφού «δίνεται η δυνατότητα να κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της Θεσσαλονίκης».

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το 1985 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ανώτατος δικαστικός που πρωταγωνίστησε στη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και ο Έλληνας ιστορικός και καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιένης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, που ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το 1991, το Σώμα έλαβε την απόφαση να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας παράλληλα το Χρυσό Κλειδί της Θεσσαλονίκης.

«Επίτιμος δημότης ανακηρύσσεται κάποιος που έχει προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην πόλη ή είναι αρχηγός κράτους ή θρησκείας και να είναι εν ζωή, χωρίς όμως να υπάρχουν οικονομικά οφέλη», προσθέτει ο κ. Λεκάκης.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να απονείμει, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Σώματος, το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης σε αρχηγούς κρατών, αρχηγούς Εκκλησιών, προέδρους κυβερνήσεων, υπουργούς, δημάρχους, προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων και σε νομικά πρόσωπα (Οργανισμούς, Ιδρύματα, Σωματεία κ.λπ.) που είναι αναγνωρισμένης παγκόσμιας ή πανελλήνιας προσφοράς και δράσης για τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Από την άλλη, το Αργυρό Μετάλλιο απονέμεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή στις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα, συμπληρώνει ο κ. Λεκάκης.

Το ρεκόρ του Αντώνη Σαμαράκη

Το 1997, επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε ο Αντώνης Σαμαράκης. Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα, το 1998, στον Έλληνα πεζογράφο, το έργο του οποίου είναι διεθνούς αναγνώρισης, αποδόθηκε και το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης. Ο Αντώνης Σαμαράκης, πέρα από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης σε 40 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ένα ρεκόρ μοναδικό, που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Το 1998 ακολούθησε η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, το 2000 του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και το 2002 του καθηγητή που ασχολήθηκε με την πρόληψη του AIDS, Ιωάννη Κοσμίδη.

Οι ανώτατες τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με το Χρυσό Κλειδί της πόλης, το Χρυσό Μετάλλιο αλλά και με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη θέλησαν δύο διοικήσεις, του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Γιάννη Μπουτάρη, να τιμήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης επί διοίκησης Μπουτάρη, Παναγιώτης Αβραμόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «του αποδώσαμε τον τιμητικό τίτλο για να τονίσουμε την δική του μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης, για τη δικαιοσύνη, την οικολογία και το περιβάλλον και για να τονίσουμε τους άρρηκτους δεσμούς της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη σε μία περίοδο δύσκολη, μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως».

Ο κ. Αβραμόπουλος θυμήθηκε την 28η Οκτωβρίου του 2013, ημερομηνία της τελετής που συνέπεσε με τον εορτασμό της πόλης και της εθνικής επετείου, λέγοντας πως «ήταν μία σεμνή, λιτή τελετή, η οποία όμως ήταν φορτισμένη συγκινησιακά».

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, ο Δ. Εϊπίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Το καλοκαίρι του 2012 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του είχε αναφέρει τις αγαπημένες του «Θεσσαλονικιώτικες γωνιές», όπως -για παράδειγμα- η οδός Τσιμισκή για ψώνια, η παραλία για τη βόλτα, τα Κάστρα και ο Λευκός Πύργος για τη θέα που προσφέρουν.

Το 2016 ήταν η χρονιά όπου ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες σε αυτή την 40ετία, ο γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης είχε δηλώσει στην τελετή πως αισθάνεται Θεσσαλονικιός, ενώ η πρόταση για την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ήρθε από τον τότε δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και είχε εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναστασία Καρυπίδου

φωτογραφία αρχείου

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

kattaskeues constructions

Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιώ

Τις εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών προγραμματίζει να συνεχίσει η