Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Monday 11/12/2023

Οι «Ιντιάνα Τζόουνς» της Θεσσαλονίκης

Ο θησαυρός είναι καλά κρυμμένος και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί κάποιος να τον ξετρυπώσει… Οι σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» αναζητούν χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, ιστορικά κειμήλια και δεν είναι λίγες οι φορές που η προσπάθεια εντοπισμού του θησαυρού γίνεται μέσα στην πολύβουη πόλη της Θεσσαλονίκης!

Οι φήμες, άλλωστε, ήθελαν πολύτιμα αντικείμενα να υπάρχουν θαμμένα κάπου στην Πολίχνη, στη Νεάπολη, στο Επταπύργιο, στο Καλοχώρι, στην Καλαμαριά, έξαπτοντας τη φαντασία. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις περιοχές ενδιαφέροντος χρυσοθήρων που είτε απευθύνθηκαν σε δήμους του πολεμικού συγκροτήματος προκειμένου να ζητήσουν την απαραίτητη άδεια για να σκάψουν και να βρουν το κρυμμένο χρυσάφι, είτε το έκαναν παράνομα σε κάποιες περιπτώσεις.

Δύο άντρες είχαν καταθέσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα, ζητώντας να τους χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια ώστε να ερευνήσουν και ακολούθως να σκάψουν για κρυμμένο θησαυρό σε περιοχή του Καλοχωρίου. Άλλωστε, σύμφωνα με τους θρύλους και τις φήμες, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσαν λίρες στην περιοχή από ένα βρετανικό αεροσκάφος που έφευγε από την πόλη.

Ο δήμος Δέλτα συναίνεσε στη χορήγηση άδειας, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που ήταν -μεταξύ άλλων- όλα τα έξοδα για τις εργασίες να βαρύνουν τους καταδείκτες, οι οποίοι μετά το τέλος της έρευνας όφειλαν να επαναφέρουν το χώρο στην προτέρα κατάσταση αλλά και να τηρούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα ασφαλείας για τους παρισταμένους, τους διερχόμενους πεζούς, τα οχήματα και το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Αντίθετα, το δημοτικό συμβούλιο του Παύλου Μελά απέτρεψε τα σχέδια πολιτών που επιθυμούσαν να σκάψουν σε κοινόχρηστο χώρο της δημοτικής ενότητας Πολίχνης. Ο λόγος που το Σώμα έδειξε «απαγορευτικό» προς τους επίδοξους κυνηγούς χρυσού ήταν γιατί δεν είχαν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν είχε δηλωθεί ξεκάθαρα η θέση που επρόκειτο να γίνει η εκσκαφή.

Πολλά αιτήματα έχουν φτάσει κατά καιρούς και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης – Συκεών, από ενδιαφερόμενους που επιθυμούσαν να σκάψουν είτε στο οθωμανικό γεφύρι στην Ανδρέα Παπανδρέου στην περιοχή των Συκεών, είτε γύρω από το Επταπύργιο, είτε γύρω από τα Κάστρα.

«Αρκετές φορές έχουν κάνει αιτήματα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους. Κάποιοι έχουν πάρει εγκρίσεις, κάποιοι άλλοι όχι. Από όσο ξέρουμε, βέβαια, δεν βρήκαν ποτέ κάτι», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα, ο δήμαρχος θυμήθηκε πως λίγα χρόνια πριν είχαν συλληφθεί άτομα που δούλευαν τα βράδια στα θεμέλια του οθωμανικού γεφυριού, ψάχνοντας παράνομα για τον κρυμμένο θησαυρό.

Επίσης, κατά το παρελθόν άλλοι δύο άντρες είχαν συλληφθεί έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, διότι στην καρότσα αγροτικού οχήματος είχαν φορτωμένες γεννήτριες, ενώ είχαν ήδη σκάψει μία τρύπα περίπου δέκα μέτρων εντός αρχαιολογικού χώρου. Όπως είχε αποδειχθεί, για περισσότερους από επτά μήνες έσκαβαν παράνομα αναζητώντας έναν ανύπαρκτο -όπως αποδείχθηκε- θησαυρό.

Αναστασία Καρυπίδου

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Θεσσαλονίκη: 50χρονος με συνεργό του απέσπασαν 530.000 ευρώ

Στη σύλληψη 50χρονου, μέλους εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για απόπειρα απάτης και απάτη κατ’ εξακολούθηση, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και απάτη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για παράνομες αισθητικές επεμβάσεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για παράνομες αισθητικές επεμβάσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μία αισθητικός και η βοηθός της διενεργούσαν ιατρικές

Aδεια προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές

Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών