Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Monday 11/12/2023

Παρεμβάσεις σε 19 νοσοκομεία και 37 κέντρα υγείας της Βόρειας Ελλάδας

Σημαντικές παρεμβάσεις σε επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα έργα ανακαίνισης, αναβάθμισης και επέκτασης υποδομών και ενεργειακής αποδοτικότητας, θα γίνουν σε 19 νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Θεσσαλονίκης) και 37 κέντρα υγείας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε η Νάγια Κόλλια, Chief Investment Officer της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστής και ως Υπερταμείο, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, τα επτά νοσοκομεία είναι τα «Άγιος Δημήτριος», «Άγιος Παύλος», ΑΧΕΠΑ, «Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου».

Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση το «Παπαγεωργίου» κα το «Παπανικολάου», ενώ παρεμβάσεις στα ΤΕΠ θα πραγματοποιηθούν και σε νοσοκομεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας, Μακεδονίας και Θράκης. Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να δημοπρατηθεί και το έργο δημιουργίας νέας πτέρυγας στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Για το 2023 έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του έργου διαμόρφωσης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, με δυναμικότητα 20 κλινών και εργαστήρια, ενώ το ίδιο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και η ανέγερση νέου κτηρίου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για τη στέγαση εργαστηρίων κυτταρικής και γενετικής θεραπείας και αιματολογικής κλινικής.

Όπως διευκρίνισε η κ. Κόλλια, όλα σχεδιάζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστικά, καθώς στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ορόσημο για την ολοκλήρωση των έργων στα νοσοκομεία είναι το 2025. Παράλληλα, ώς το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι, που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις στα κατά τόπους κέντρα υγείας, οι οποίες θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του 2025. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε η κ. Κόλλια, η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί έγκαιρα, αφού προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και να μη χαθούν πόροι, μεταξύ άλλων έγιναν διαγωνισμοί και ετοιμάστηκαν συμβάσεις-πλαίσιο για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών. Πανελλαδικά, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομών στον χώρο της υγείας περιλαμβάνουν 80 νοσοκομεία (με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ) και 156 κέντρα υγείας (250 εκατ. ευρώ).

Ερωτηθείς αν τα έργα αυτά επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της πόλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, απάντησε πως «ό,τι γίνεται είναι ευκταίο, αλλά δεν είναι αρκετό», υπενθυμίζοντας ότι οι κτηριακές εγκασταστάσεις των νοσοκομείων είναι πολύ παλιές και αποτελούν είτε κληρονομιά από την …Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε καρπό δωρεών από ιδρύματα και ευεργέτες. «Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο έχει συμβάλει μόνο στην επέκτασή τους και όχι στη δημιουργία τους» επισήμανε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το «Ιπποκράτειο» οικοδομήθηκε το 1908 και ο «Άγιος Δημήτριος» το 1905.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Θεσσαλονίκη: 50χρονος με συνεργό του απέσπασαν 530.000 ευρώ

Στη σύλληψη 50χρονου, μέλους εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για απόπειρα απάτης και απάτη κατ’ εξακολούθηση, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και απάτη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για παράνομες αισθητικές επεμβάσεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για παράνομες αισθητικές επεμβάσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μία αισθητικός και η βοηθός της διενεργούσαν ιατρικές

Aδεια προστασίας μητρότητας σε όλες τις μισθωτές

Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών