Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Thursday 18/07/2024

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Αν η δύναμη είχε πρόσωπο

Μας συμβαίνει κάτι αμελητέο μέσα στη μέρα και μπορεί να το συζητάμε για βδομάδες. Μία γρατζουνιά, ένα παραπάτημα, ένα ατύχημα και μπορεί να γκρινιάζουμε για μήνες.

Μπορεί να σηκώσουμε τον τόπο για ένα ενοχλητικό σπυράκι στο πρόσωπο, για ένα κακό κούρεμα ή για μια επίμονη ουλή.

Και μετά σκάει κάτι πραγματικά τρομακτικό, μια επίθεση μίσους, μία ανθρωποβόρα συνθήκη που μόνο λόγω διάφορων συγκυριών δεν στέρησε μια ανθρώπινη ζωή, ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα εσωτερικευμένου μισογυνισμού στην Ελλάδα που τρόμαξε και βύθισε στη στενοχώρια τους πάντες, και σωπαίνουμε.

Τι να πεις για την Παλιοσπύρου; Όλοι είμαστε ένα “μπράβο” από μακριά, και από αυτήν την προβληματική απόσταση υποψιαζόμασταν και τη δύναμή της: από το πείσμα με το οποίο κρατήθηκε στη ζωή, από τη στάση της στα δικαστήρια απέναντι στην οντότητα που την περιέλουσε με βιτριόλι, από την απόφασή της να μην αφήσει αυτό που συνέβη να τη γονατίσει, ενώ μπαινόβγαινε και εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία, από τα clickbait ανέντιμα link μαθαίναμε για το θάρρος της.

Όμως, μάλλον δεν είχαμε καταλάβει τίποτα μέχρι χθες. Για το σθένος αυτής της γυναίκας, για την ικανότητά της να αντικρίζει ομορφιά ακόμα και την ώρα της πιο τρομακτικής σύμβασης της ζωής της, για το κουράγιο να μας πει την αλήθεια μιας καθημερινότητας που μοιάζει αβάσταχτη ακόμα και στους πιο σκληροτράχηλους.

Κι ούτε κουβέντα για την επίδοξη δήμιό της κι ούτε ένα δάκρυ για τα βαριά, ανήκεστα τραύματα κι ούτε ένα λάθος βήμα που θα ήταν τόσο κατανοητό, τόσο σεβαστό, τόσο αναμενόμενο μετά από τέτοια μαρτυρική διαδρομή.

Αντίθετα, η Παλιοσπύρου επέλεξε όχι απλώς να δείξει τα τραύματα και τη σταδιακή αποκατάστασή τους, αλλά να μας βάλει μέσα στην ημέρα της, μέσα σ’ αυτό το επώδυνο που υφίσταται δυο χρόνια τώρα, και να το δείξει εκ των έσω: η ανάπλαση του προσώπου, τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν για το σημείο που δεν βγαίνουν πια μαλλιά γιατί το βιτριόλι έκαψε το τριχωτό της κεφαλής, το χαμένο αυτί, την προσπάθεια να σωθεί το μάτι, το καμένο χέρι, τα βαθιά σημάδια από το καυστικό υγρό σε όλο το σώμα της.

Και ενώ η κάμερα καταγράφει όλο αυτό, από το στόμα της πρέπει να έχει ακουστεί πάνω από 10 φορές η λέξη “όμορφος / όμορφη / όμορφο” και όλες τις φορές προσδιόριζαν σχέδια, όνειρα, μέρη, φίλους!

“Αγαπώ πολύ τη ζωή και πάντα οργιζόμουν με όσους αποφάσιζαν να βάλουν τέλος. Όταν συνέβη αυτό, τότε σκέφτηκα: α, έτσι είναι να μη θες να ζήσεις άλλο”, λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της στον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ με παιδική ειλικρίνεια λίγο μετά εξηγεί ότι για καιρό όχι γυναίκα, δεν αισθανόταν καν άνθρωπος…

Η εκπομπή άνοιξε με την Παλιοσπύρου και τον Σταύρο Θεοδωράκη στο σημείο της επίθεσης, εκεί που τώρα έχουν περάσει κάγκελα, και έκλεισε με τους δυο τους σε έναν περίπατο στη θάλασσα. Στο πρώτο πλάνο η Ιωάννα φορά τη μάσκα. Στο τελευταίο όχι. Δεν είναι ότι την αποχωρίζεται τη μάσκα. Δυστυχώς, όχι. Για ιατρικούς λόγους θα τη φορά ακόμη για καιρό. Όμως μπορεί να χαίρεται κάποιες στιγμές χωρίς αυτήν. Τελευταίο μήνυμα; Η πιο αξιοπρεπής έκκληση για βοήθεια, Και τώρα πια δεν είμαστε ένα “μπράβο” από μακριά στη γενναία. Τώρα, μπορούμε και να το εννοούμε, στ’ αλήθεια κοντά της.

INFO:

https://www.instagram.com/paliospirou.joanna/

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: «Αγώνας δρόμου» για τη μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου

Σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να μεταστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο του Ελευθερίου – Κορδελιού και τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα κτίριο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έχει επιδοθεί