Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Wednesday 24/07/2024

Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το σύνολο σε ενέργεια ΑΠΕ

«Η Ελλάδα μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια να καλύψει το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της σε ενέργεια από ΑΠΕ»

Στα επόμενα χρόνια μπορούμε να καλύπτουμε το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια από ΑΠΕ, επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου.

Όπως εκτίμησε ο Yπουργός: «Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και εξαγωγέας ενέργειας μέσω και της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, προκειμένου να εξάγουμε ενέργεια στην Ε.Ε.».

Ο ίδιος υπογράμμισε επιπλέον πως η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία «έχει φέρει το ενδιαφέρον σε ΑΠΕ στην Ελλάδα σε ιστορικό υψηλό επίπεδο», ενώ όπως σημείωσε γίνεται σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση να τις υποδεχθεί.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ όπως πρόσθεσε: «Η παρούσα κρίση μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα».

‘Εκανε λόγο ακόμη για «πολυεπίπεδη», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια. Μία πολιτική, που στηρίζεται στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δικτύου, την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων σε μεσαίες βιομηχανίες για ιδιοπαραγωγή, την προώθηση του προγράμματος επιδότησης ενεργοβόρων συσκευών για εξοικονόμηση στην πηγή, αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στην ενεργειακή κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επιπλέον ότι στο Νταβός η κ. Κ. Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να φορολογήσει τις τιμές ενέργειας και επεσήμανε ότι «καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι: «Όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα κάνουν ότι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία οξυμένη και απρόβλεπτη κατάσταση». Ενώ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Αναφορικά με την φορολόγηση των τιμών της ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν πρέπει να καταστρέψει το επενδυτικό περιβάλλον και τις εταιρείες». Ο υπουργός ανέλυσε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οφείλεται στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αλλά και στις αλλαγές της ισοτιμίας των νομισμάτων, ενώ όπως είπε, ήδη παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει τώρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη θετική επίπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Προανήγγειλε δε, ειδικό πρόγραμμα από ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία, προκειμένου να παράξουν φθηνή ενέργεια και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 επιθέσεις χάκερ

Σε νέα ενημέρωση για την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο, προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε: «Από τις ενέργειες αποκοπής πρόσβασης και τους διαγνωστικούς ελέγχους που

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: «Αγώνας δρόμου» για τη μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου

Σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να μεταστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο του Ελευθερίου – Κορδελιού και τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα κτίριο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έχει επιδοθεί