Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης είναι και πάλι τα χάρτινα καλαμάκια όχι μόνο λόγω του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αλλά και εξαιτίας του πιθανού κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κατσογιάννης, αναφερόμενος στα νέα επιστημονικά δεδομένα, τόνισε ότι σε δύο πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει σε Αμερική και Βέλγιο, βρέθηκαν σε αυτά επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, σε 39 δείγματα που ελέγχθηκαν στην Αμβέρσα, βρέθηκαν υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που δεν βιοδιασπώνται και μπορούν να περάσουν στη διατροφή μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν υψηλή χοληστερίνη, να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, ενώ ενοχοποιούνται ακόμη και για ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κατσογιάννης, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε αλλά να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τη χρήση τους όσο μπορούμε. Άλλωστε, κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να του δώσει κάποιες χημικές ουσίες, ωστόσο, οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.
Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων, ο καθηγητής χημείας του ΑΠΘ, αποκάλυψε ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό.
ΠΗΓΗ – ΕΡΤ 1