Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Saturday 02/03/2024

Απομάκρυνση δέντρων από τον αστικό ιστό στο Σέιχ Σου

Απομάκρυνση δέντρων σε πλάτος δέκα μέτρων από τον αστικό ιστό αποφασίστηκε για το Σέιχ Σου.

Έργα στα σημεία όπου το δάσος του Σέιχ Σου συναντά τον αστικό ιστό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απομάκρυνση όλων των δέντρων σε μια ζώνη πλάτους δέκα μέτρων, την κλάδευση δέντρων και την απομάκρυνση θάμνων από μια ζώνη πενήντα μέτρων.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την περιοχή της οδού Περραιβού και θα συνεχιστεί προς τα δυτικά. Στη συνέχεια θα γίνουν εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιφερειακή οδό για τον καθαρισμό των πρανών από χόρτα.

Αυτά ανέφερε η εκπρόσωπος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το φλοιοφάγο έντομο, η κ. Μελά γνωστοποίησε ότι, όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του δασαρχείου και ειδικών, μετά την έξαρση που υπήρξε την τελευταία πενταετία, το φαινόμενο είναι σε ύφεση.

«Υπάρχουν κάποιες κηλίδες ξηράνσεων σε άτομα Πεύκης, όμως αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αποφασίσαμε να μην προβούμε σε κοπές αυτών των δέντρων για λόγους αντιπυρικής προστασίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι υλοτομίες προσβεβλημένων και ξηραμένων δέντρων θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, εκτίμησε ότι τα πλατύφυλλα δέντρα που εμφανίστηκαν μετά τις υλοτομίες και κατά την αναδάσωση μετά την πυρκαγιά του 1997 θα ανανεώσουν το δάσος και σημείωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν αναδασώσεις από τον Νοέμβριο σε σημεία όπου δεν έχει γίνει φυσική αναγέννηση του δάσους.

Ζήτησε, τέλος, τακτικές αποκομιδές απορριμμάτων σε χώρους δασικής αναψυχής, ιδιαίτερα πάνω από την Τριανδρία, ενώ εκτίμησε ότι το δίκτυο υδροδότησης με δεξαμενές και κρουνούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Για τους καθαρισμούς οικοπέδων, όπου η συσσώρευση βλάστησης και ογκωδών αντικειμένων εγκυμονεί κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης σημείωσε ότι έγιναν οι καθαρισμοί τεσσάρων οικοπέδων στην Πυλαία και άλλων τριών στα Λουτρά Θέρμης, στο Χαρίσειο και την περιοχή της Περραιβού.

Στις 15 Μαΐου θα υλοποιηθεί δράση με εθελοντές πέριξ του Μεγάρου Μουσικής και δράση καθαρισμού στο περιαστικό δάσος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Στέλιος Ταμβακίδης επισήμανε ότι σε έγγραφο της πυροσβεστικής που αφορά τις ζώνες μείξης οικισμών και περιαστικού δάσους αναφέρονται κάποια σημεία όπου υπάρχει σημειακή απόθεση σκουπιδιών από ασυνείδητους και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι ώστε να προχωρήσουν δράσεις καθαρισμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Καραμήτρου, την επόμενη Τρίτη θα γίνει η πρώτη σύσκεψη με τους εθελοντές για τη φύλαξη του περιαστικού δάσους, ενώ φέτος και κλιμάκια του στρατού θα κάνουν περιπολίες. Σε ετοιμότητα για την οργάνωση των περιπόλων βρίσκεται το Γ’ Σώμα Στρατού, όπως τόνισε ο συνταγματάρχης Νικόλαος Χατζής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι «δυστυχώς η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες που βιώνουμε τελευταία, φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την ανάγκη η πολιτική προστασία να βρίσκεται σε ετοιμότητα». Αυτό, όπως είπε, έγινε και πέρσι, όταν με μια άμεση παρέμβαση γλίτωσε το δάσος του Σέιχ Σου από τη φωτιά. «Έτσι και φέτος πρέπει να είμαστε κοντά σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί», είπε και ευχήθηκε «καλή δουλειά, καλή συνεργασία και λίγη τύχη».

Στην υπογείωση καλωδίων που γίνεται στο περιαστικό δάσος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ Παναγιώτης Παντεκίδης, επισημαίνοντας ότι «αυτή την ώρα γίνεται μια υπογείωση 2,5 χλμ και μια αντικατάσταση γυμνών αγωγών από συνεστραμμένα καλώδια μέσης τάσης σε ένα μήκος 850 μέτρων». Προσοχή συνέστησαν εκπρόσωποι της ΕΜΥ στους πολίτες αλλά και στους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει των καταιγίδων που προβλέπονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

lightning-and-thunder-weathers-ektakto-vroxes-kairos

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Πολιτικής Προστασίας

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής