Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Thursday 09/05/2024

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου για τους εργαζομένους

Σύμφωνα με το Ν. 4808/2021 (άρθρο 60) η 28η Οκτωβρίου ανήκει πλέον στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων, εκτός κι εάν η επιχείρηση έχει άδεια να λειτουργεί νόμιμα Κυριακές και αργίες.

Αυτό σημαίνει ότι, όσοι μισθωτοί ή ημερομίσθιοι δεν εργαστούν, θα πληρωθούν κανονικά το μηνιαίο μισθό τους ή το ημερομίσθιο, όσοι όμως εργαστούν κανονικά θα πρέπει:
για τους ημερομίσθιους να λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν και
για τους μισθωτούς να λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ενώ το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

asthenoforo abulance

Η ΕΛΑΣ άνοιξε δρόμο από Μάλγαρα μέχρι Παπαγεωργίου που μετέφερε βρέφος

Τη μετακίνηση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ Φλώρινας, που μετέφερε ένα βρέφος 1,5 μηνών με σπασμούς, μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, διευκόλυναν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων