Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Wednesday 24/07/2024

Τζιτζικώστας στο “Newton Room” στο NOESIS που έφερε πρώτη στην Ελλάδα

Ο Α. Τζιτζικώστας στο “Newton Room” στο NOESIS που έφερε πρώτη στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης – Pop Up Newton Room”, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “Noesis”, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που έφερε το “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης”, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας στα σχολεία, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ-NΟΕSIS, με την ονομασία «Newton Room».

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανοιχτής παρουσίασης με θέμα “Pop Up Newton Room, η εμπειρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα ”, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Χαριστέα, ο Γενικός Διευθυντής του NOESIS Αθανάσιος Κοντονικολάου και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Eduact Κώστας Βασιλείου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά όλη τη διαδικασία και τις γνώσεις που παίρνουν οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης”, ενώ συνομίλησε μαζί τους για τις εντυπώσεις τους και την εμπειρία που είχαν από την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η ανταπόκριση των σχολείων και των μαθητών ήταν τεράστια και το ‘Newton Room’ από τις 20 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί καθημερινά σχολεία της Περιφέρειας, ενώ οι επισκέψεις ολοκληρώνονται στις 20 Οκτωβρίου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην καινοτομία και γι’ ακόμη μια φορά πρωτοπορεί δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές της περιοχής να έχουν άμεση επαφή με τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα της καινοτομίας, πρώτη σε όλη την Ελλάδα.

Με συνεχείς πρωτοβουλίες κάνουμε πράξη το στόχο μας να καθιερώσουμε την καινοτομία ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε διεθνή κόμβο καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Πρώτοι πριν από χρόνια κάναμε το πρώτο βήμα με την οργανωμένη αποστολή στις ΗΠΑ και τη Silicon Valley, για τη δημιουργία συμπράξεων στο χώρο της καινοτομίας, αλλά και την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό και διεκδικούμε τώρα τη δημιουργία μόνιμης δομής του CERN στην περιοχή μας. Επίσης, έχουμε ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς καινοτομίας στην περιοχή μας, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τη Ζώνη Καινοτομίας, το NOESIS και ταυτόχρονα στηρίζουμε τη δημιουργία του ThessIntec. Tους καρπούς αυτής της στρατηγικής τους βλέπουμε ήδη στον τόπο μας.

Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, δείχνουν την εμπιστοσύνη τους και επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας, που λειτουργούν ως καταλύτης για τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους νέους ανθρώπους, που μένουν στον τόπο τους, αλλά και για πολλούς νέους που έφυγαν από τον τόπο μας λόγω της κρίσης και τώρα επιστρέφουν, αφού βλέπουν πλέον, νέες δυνατότητες και προοπτική. Με άλλα λόγια, το brain drain μετατρέπεται πλέον σε brain gain”.

Το «Newton Room» είναι ένα «φορητό δωμάτιο», αφιερωμένο στη θεματική «Up in the air with numbers – an Airy Adventure», το οποίο εστιάζει στα μαθηματικά και τη φυσική, έννοιες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία των συμμετεχόντων, ώστε να σχεδιάσουν μια πτήση σε προσομοιωτή, κάνοντας μετρήσεις της ταχύτητας, των αποστάσεων και του χρόνου και αποκτώντας την αναγκαία αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσουν την πτήση τους.

Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού μέχρι και την Γ’ τάξη Γυμνασίου, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό είναι προσαρμοσμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα, εστιάζοντας σε πρακτικές γνώσεις και προκλήσεις του πραγματικού κόσμου και της αγοράς εργασίας.

Τα «Νewton Room» αποτελούν την πλέον καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία στην Ευρώπη και εστιάζουν στις πιο επίκαιρες θεματικές εμπλέκοντας μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. H ιδέα έχει σχεδιαστεί από τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό FIRST Scandinavia και λειτουργεί στην Ευρώπη από το 2007.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 επιθέσεις χάκερ

Σε νέα ενημέρωση για την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο, προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε: «Από τις ενέργειες αποκοπής πρόσβασης και τους διαγνωστικούς ελέγχους που

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: «Αγώνας δρόμου» για τη μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου

Σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να μεταστεγαστεί το Ειδικό Σχολείο του Ελευθερίου – Κορδελιού και τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα κτίριο, που θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έχει επιδοθεί