Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Saturday 13/07/2024

Σε πλειστηριασμό ιστορική καπναποθήκη της Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακά κτίρια που μαρτυρούν μια άλλη εποχή, οι καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης θυμίζουν τις ένδοξες μέρες τότε που η πόλη αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα καπνεμπορικά κέντρα της Ελλάδας.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη capital.gr

Kατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η Θεσσαλονίκη στέγασε τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες με την πώληση και την επεξεργασία καπνού να παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες καπναποθήκες σε όλη την πόλη, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αστικού τοπίου και της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Σταυρούπολης στην δυτική Θεσσαλονίκη εντοπίζονται αρκετά κτίρια τα οποία στο παρελθόν φιλοξενούσαν τους αποθηκευτικούς χώρους καπνοβιομηχανιών, τα περισσότερα από τα οποία πλέον είτε έχουν αλλάξει χρήση είτε έχουν εγκαταλειφθεί και παραμένουν αναξιοποίητα.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και η ιστορική καπναποθήκη και το καπνεργοστάσιο της ΙΝΤΕΡΤΑΒ, η οποία μπλέχτηκε στη δίνη των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου-εφόσον δεν προηγηθεί κάποια κίνηση αναστολής του πλειστηριασμού καθώς μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα-έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το κτιριακό συγκρότημα το οποίο για αρκετά χρόνια στο παρελθόν στέγαζε το εργοστάσιο και τους αποθηκευτικούς χώρους της καπνοβιομηχανίας.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στα 2,1 εκατ. ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Οφειλέτιδα εμφανίζεται να είναι η Ελληνική ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων, η οποία φαίνεται να έχει διαγραφεί και να μην παρουσιάζει δραστηριότητα.

Ο πλειστηριασμός αφορά σε ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 5, Ακριτών και Δ. Σολωμού στην Σταυρούπολη του δήμου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έργα που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Λέανδρος Ζωίδης.

Κατασκευάστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις

Το ακίνητο περιλαμβάνει ένα διαμπερές οικόπεδο, το οποίο εκτείνεται σε μια συνολική επιφάνεια 10 στρεμμάτων, στο οποίο έχουν ανεγερθεί τρία πολυώροφα κτήρια και δύο ανεξάρτητα ισόγεια βοηθητικά κτήρια συνολικής επιφάνειας 29.890τ.μ..

Το κτίριο 1 έχει συνολικό εμβαδό 14.498 τ.μ. και αποτελείται από δύο υπόγεια, πέντε ορόφους και δώμα, το κτήριο 2 έχει επιφάνεια 12.716 τ.μ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο, τέσσερις ορόφους και δώμα και το κτήριο 3 έχει συνολικό εμβαδό 2.470 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο.

Το οικοδόμημα υλοποιήθηκε από την ΙΝΤΕΡΤΑΒ σε δύο οικοδομικές φάσεις και πιο συγκεκριμένα το πρώτο κτίριο κατασκευάστηκε κατά την χρονική περίοδο 1956-1957 ενώ τα υπόλοιπα δύο ανεγέρθηκαν στη συνέχεια με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε το 1964.

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο διαπιστώθηκε ότι το κτιριακό συγκρότημα παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να βρίσκεται σε μέτρια ως κακή κατάσταση συντήρησης με εμφανή τα σημάδια της φθοράς.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος εκπαίδευσης σύμφωνα με ΦΕΚ του 2000.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ακίνητο βρίσκεται βόρεια των συμμαχικών νεκροταφείων, σε περιοχή όπου υφίστανται πολλά παρόμοια εγκαταλειμμένα πρώην καπνομάγαζα και σε άμεση εγγύτητα με τον κεντρικό άξονα της οδού Λαγκαδά και τον πολυχώρο πολιτισμού της Μονής Λαζαριστών και το ξενοδοχείο Lazar.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Θεσσαλονίκη: Απάτη 40χρονου άνω του 1.4 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, διακριβώθηκε η δράση 40χρονου, ο οποίος μέσω της ίδρυσης επιχειρήσεων με χρήση «αχυρανθρώπων» προκάλεσε ζημία σε βάρος του