Είναι μια αγορά αξίας τριών τετάρτων του δισεκατομμυρίου λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αν προσθέσουμε στην κανονική μας διατροφή με συμπληρώματα χάπια, μας κάνει πραγματικά καλό;
Ο Chris παίρνει ένα χάπι πολυβιταμινών και στη συνέχεια συλλέγει τα ούρα του για 24 ώρες πριν επισκεφτεί τον καθηγητή Bill Fraser και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της East Anglia. Αφού αναλύσει το χάπι, το αίμα του Κρις και τα ούρα του, η ομάδα μπορεί να πει τι ακριβώς συμβαίνει με τη βιταμίνη C από το χάπι που πήρε. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και στην αρκετά μέση διατροφή του, ο Chris ήταν ήδη τόσο γεμάτος με βιταμίνη C που την έβγαζε πριν καν πάρει την πολυβιταμίνη – και η λήψη του χαπιού απλώς σήμαινε ότι έπρεπε να κατουρήσει περισσότερο.
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμινών: οι υδατοδιαλυτές (όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β) και οι λιποδιαλυτές (όπως οι βιταμίνες A & D). Εάν το σώμα σας έχει ήδη αρκετές από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τότε όταν λαμβάνετε περισσότερες, αυτές απλώς φιλτράρονται κατευθείαν στα ούρα σας. Δεν μπορείτε να «αυξήσετε» τα επίπεδα βιταμινών σας πέρα από το «αρκετό». Με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, αποθηκεύονται στο λίπος σας και σε μέρη όπως το συκώτι, και εάν πάρετε μια μεγάλη επιπλέον δόση, μπορείτε πραγματικά να τις υπερδοσολογήσετε, επομένως συνήθως βρίσκονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε χάπια βιταμινών.
Μια μελέτη από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων έδειξε πρόσφατα ότι ο μέσος Βρετανός λαμβάνει όλη τη συνιστώμενη ημερήσια δόση κάθε διαιτητικής βιταμίνης από το συνηθισμένο φαγητό και ποτό του. Και αν έχετε ήδη αρκετή από κάθε βιταμίνη στο σώμα σας και η λήψη συμπληρωματικών χαπιών βιταμινών δεν μπορεί να σας δώσει «ώθηση» ή να σας προσφέρει κανένα όφελος για την υγεία.
Υπάρχουν μερικές σημαντικές περιπτώσεις όπου τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι χρήσιμα, ωστόσο: τα αναπτυσσόμενα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες A, C & D. Οι πολύ αυστηροί χορτοφάγοι μπορεί να χρειάζονται συμπληρωματική βιταμίνη Β12 και όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει εξετάστε επίσης τα συμπληρώματα – ειδικά τη βιταμίνη D και το φολικό οξύ.
Η βιταμίνη D είναι σπάνια στη διατροφή μας και σχηματίζεται στο σώμα όταν εκτιθέμεθα στο φως του ήλιου, και στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετή, γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι και οι περιορισμένοι στο σπίτι θα πρέπει να τη λαμβάνουν υπόψη καθώς και τα μικρά παιδιά και οι έγκυες και θηλάζουσες .
Εάν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα, τότε μιλήστε με το γιατρό σας για συμβουλές – γιατί διαφορετικά θα μπορούσατε απλώς να σπαταλάτε τα χρήματά σας.
Επικοινωνήσαμε με την Ένωση Κατασκευαστών Υγιεινών Τροφίμων και μας είπαν σχετικά με το τεστ βιταμινών μας:
«Αν και αυτά τα αποτελέσματα θα ήταν αναμενόμενα σε κάποιον με καλή πρόσληψη βιταμίνης C, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για καλή υγεία και ευεξία. Για τους περισσότερους, η καλύτερη λύση είναι να τρώνε όσο το δυνατόν πιο υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την υγεία. Τα καθημερινά συμπληρώματα βιταμινών παρέχουν επίσης σημαντική διατροφική ασφάλεια για εκατομμύρια χρήστες που θέλουν να διαφυλάξουν τη διατροφική τους πρόσληψη».
ΠΗΓΗ BBC
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
- Το πρόβλημα με τη λήψη πολλών βιταμινών; (BBC News)
- Ανασκόπηση NHS στη βιομηχανία συμπληρωμάτων (PDF) (www.nhs.uk)
- Οδηγός NHS για βιταμίνες και μέταλλα στην εγκυμοσύνη (www.nhs.uk)
- Οδηγός NHS για βιταμίνες και μέταλλα (www.nhs.uk)
- The FSA National Diet and Nutrition Survey (πρόσληψη βιταμινών συνοψίζεται στη σελίδα 34, Πίνακας 3.6) (PDF) (www.food.gov.uk)
- Ενημέρωση 2011 στην παραπάνω Έρευνα (στοιχεία πρόσληψης βιταμινών στον πίνακα 5.15) (www.gov.uk)
- Καθηγητής Bill Fraser (www.uea.ac.uk)