Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Tuesday 21/05/2024

Ποιοι θα πάρουν διπλό επίδομα θέρμανσης

Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τη χορήγησή του επιδόματος θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την απόφαση.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές.

Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή εκκίνησης, ενώ η τιμή στο λίτρο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,25 ευρώ μετά και την αφαίρεση της επιδότησης που έχει αποφασισθεί ύψους 0,25 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα μοιραστεί σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 50 ευρώ, έτσι η τιμή του διαμορφώνεται στα 350 ευρώ, από 300 που ήταν την προηγούμενη περίοδο.

Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης, από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Αναλυτικά τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Στη νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός ολίγων ημερών, θα καθορίζονται:

Τα εισοδηματικά όρια, τα οποία για φέτος έχουν διευρυνθεί σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης
Στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το λάβουν για πρώτη φορά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα 700 ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πότε ανοίγει το myΘέρμανση για επίδομα
Από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και οι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου για να ανοίξει η πλατφόρμα MYθέρμανση της ΑΑΔΕ και να υποβάλλουν την αίτησή τους, ενώ τα πρώτα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς αρχές Δεκεμβρίου.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει με την τιμή πάνω από το 1,50 ευρώ, γύρω στο 1,52 με 1,55 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

ΠΗΓΗ WORKCENTER

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Αυστηρό μήνυμα του δημάρχου Στ.Αγγελούδη σε όσους καταπατούν το δημόσιο χώρο

Αυστηρό μήνυμα προς όλους όσοι καταπατούν το δημόσιο χώρο αναπτύσσοντας παράνομα τραπεζοκαθίσματα και περιορίζοντας έτσι τους ελεύθερους διαδρόμους για τους πεζούς απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,

Πώς να Επενδύσετε τα Χρήματά σας με Ασφάλεια και Αποδοτικότητα: Ένας Οδηγός για Έξυπνες Επενδυτικές Επιλογές

Σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, η σωστή διαχείριση και επένδυση των χρημάτων σας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αλλά πώς μπορείτε να επιτύχετε την ισορροπία