Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Saturday 25/05/2024

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «κλειδώνουν» υποψηφίους και ονόματα στη Θεσσαλονίκη

Την επόμενη εβδομάδα έρχεται στην πόλη για συναντήσεις, επαφές και το πρώτο… ξεσκαρτάρισμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Βαγγέλης Αργύρης.

Εβδομάδα… ονοματολογίας και υποψηφιοτήτων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη, καθώς την πόλη αναμένεται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων και πρώην βουλευτής του κόμματος Βαγγέλης Αργύρης για το πρώτο… ξεσκαρτάρισμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη 50 άλλωστε έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές και δεν θέλουν να τους πιάσει στον… ύπνο.

Όπως έγινε γνωστό κατά την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος από τον κ. Αργύρη στόχος της επιτροπής της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη είναι το διάστημα από 15 μέχρι τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Για το λόγο αυτό, και αφού υπήρξε μία πρώτη καταγραφή «πράσινων» στελεχών και προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να ριχτούν στη μάχη του σταυρού στις επόμενες εθνικές κάλπες ο κ. Αργύρης ξεκίνησε περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στόχος των επισκέψεών του είναι να κάνει ο ίδιος προσωπικά συζητήσεις με τους γραμματείς, τους αναπληρωτές και τα μέλη των νέων νομαρχιακών επιτροπών όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 8ης Μαΐου.

Στις συναντήσεις αυτές στο τραπέζι πλέον μπαίνουν και ονόματα: εκείνων που έχουν αυτοπροταθεί εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές, μέσω της διαδικασίας που έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις «πράσινες» εκλογές φέροντας το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα.

Ανακοινώσεις… προσεχώς

Ο Βαγγέλης Αργύρης έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον νέο γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη και θα «ανηφορίσει» στην πόλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πλην των μελών του κομματικού οργάνου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους βουλευτές από το Μητρώο Υποψηφίων, ενώ ήδη έχει προγραμματίσει συναντήσεις με πανεπιστημιακούς και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τους βολιδοσκοπήσει.

Στόχος, είναι, όπως υποστηρίζει μέλος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων στη «ΜτΚ» μέχρι τις 15 Ιουλίου να υπάρξει η σχετική εισήγηση, καθώς η επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να εγκριθούν οι σχετικές εισηγήσεις, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να ανακοινωθούν και τα πρώτα ονόματα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται να ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων από όλη την Ελλάδα, ενώ ορισμένες θέσεις αναμένεται να παραμείνουν «ανοικτές» προκειμένου να «κλείσουν» από υποψηφιότητες-έκπληξη.

Oι λίστες αναμένεται να είναι ανανεωμένες σε σχέση με τις εκλογές του 2019, θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών, των χώρων εργασίας κ.ά. ενώ πριν ανάψει το… πράσινο φως για κάθε υποψήφιο θα έχει προηγηθεί προσωπική συνέντευξη, μιας και οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα είναι συγκεκριμένες και τα κριτήρια αυστηρά όπως αυτά έχουν τεθεί και από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία συμμετείχε.

Νέοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, άνθρωποι που πολιτικά εκφράζουν την διεύρυνση που επιθυμεί να κάνει η Χαριλάου Τρικούπη, εκπρόσωποι της αγοράς, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της αρμόδιας επιτροπής.

Μεγάλη η ζήτηση

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί η δυσκολία της επιτροπής και κατ’ επέκταση και η δική μου είναι η αξιολόγηση των προσώπων που εξέφρασαν επιθυμία να πολιτευτούν και όχι η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων» δηλώνει λακωνικά στη «ΜτΚ» ο κ. Αργύρης, υπονοώντας με αυτή του τη δήλωση πως πλέον η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη… ζήτηση, σε αντίθεση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όπου σε πολλές περιπτώσεις τα ψηφοδέλτια έκλεισαν όπως – όπως αρκεί να ήταν πλήρη και να μην υπήρχαν κενά.

Πάντως, οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο σε δημόσιες παρεμβάσεις τους αλλά και ιδιωτικές συναντήσεις πως δεν έχει «κλειδώσει» κανείς, με εξαίρεση τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος που επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι και εκείνους που ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς στις περιφέρειές τους αλλά δεν εξελέγησαν γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε την έδρα. «Και αυτό γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε υποψηφίους δύο και τριών ταχυτήτων» υποστηρίζουν συμπληρώνοντας ότι όσοι βιάστηκαν να κινηθούν και συμπεριφέρονται ως υποψήφιοι μπορεί να το… μετανιώσουν. «Θα υπάρξουν περικοπές» λέει ο κ. Αργύρης.

Ν. Ανδρουλάκης: «Είμαστε έτοιμοι»

Τον εκλογικό τόνο πάντως τον έδωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. «O πρωθυπουργός ενώ το προηγούμενο διάστημα προέβαινε σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και τις δημόσιες παρεμβάσεις των υπουργών έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές. Τα άλλοθι που επιστρατεύουν για να κάνουν την στροφή, δεν έχουν καμία αξία. Έχουν κατεβάσει τα μολύβια εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει κυβερνητικό έργο. Εμείς δεν είμαστε μάντεις, ούτε θα κάνουμε τις χαρτορίχτρες για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Εμείς προετοιμαζόμαστε για εκλογές και θα είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να προσπαθεί από τη μία να το παίζει θεσμικός λέγοντας ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και από την άλλη να προετοιμάζει εκλογές. Πολύ εύκολα έγινε το ‘θα γίνει’, ‘θέλω’. Αποδεικνύεται έτσι η ανακολουθία και ένας βαθύς τακτικισμός σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και για την οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 03.07.2022

Βαγγέλης Στολάκης

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 23/5) στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το οποίο συγκάλεσε ο Ιβάν Σαββίδης, με τον ιδιοκτήτη των «ασπρόμαυρων» να προεδρεύει. Ο μεγαλομέτοχος της