Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Thursday 25/04/2024

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά «Ύποπτος» ο αδενοϊός 41

Σε εγρήγορση οι επιστήμονες και στη χώρα μας για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών οξείας ιογενούς ηπατίτιδας μετά την ανησυχία που έχει προκαλέσει διεθνώς η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τον πρώτο θάνατο παιδιού.

«Είναι δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση της οξείας ηπατίτιδας, που «χτυπάει» παιδιά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο εάν τύχει να έχουμε στη χώρα μας, υποστηρίζει ότι θα είναι 5 με 10 βαριά περιστατικά όλο το χρόνο.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».Και προσέθεσε: «Τα ορφανά είναι όταν έχουμε ανεξάρτητα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εκτεταμένη εξάπλωση που είναι και η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή τα σπάνια περιστατικά που θα οδηγηθούν στην σπάνια επιπλοκή. Και μάλλον πρόκειται για τον αδενοϊό 41 που ήταν κοινός μέχρι τώρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες. Ωστόσο, αναφέρει ότι το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά.

Οι μολύνσεις από τον συγκεκριμένο αδενοϊό, μέχρι τώρα, περνούσαν συνήθως απαρατήρητες. Ένα ενδεχόμενο για την έξαρση αυτών των κρουσμάτων είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κρονοϊού και των επαναλαμβανόμενων lockdown, εξαιτίας των οποίων, πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στα κοινά λοιμώδη νοσήματα.

Ανησυχία και στην Ελλάδα έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχει πεθάνει εξαιτίας οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε σήμερα ότι η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια όπως σημείωσε ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ. Η κα Παγώνη τόνισε δε ότι κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όπως αναφέρεται από τους ειδικούς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας.

Την ίδια ώρα οι γιατροί στη Βρετανία, η οποία μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

Ίκτερος
Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
Κνησμό στο σώμα
Πυρετός
Ναυτία
Πόνος στην κοιλιακή χώρα
Μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν επιβεβαιωθεί 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε 12 χώρες. Δεν υπάρχει κάποια προληπτική αγωγή ή θεραπεία συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνούν την ίωση λόγω αδενοϊού ελαφρά.

Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη/Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα