Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Sunday 26/05/2024

Οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι

Τη μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι σε οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις και να μπορούν να εγκατασταθούν νέες στην περιοχή σχεδιάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους δήμους, τους φορείς και τα επιμελητήρια, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας για το θέμα, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του θα δημιουργηθούν οι υποδομές που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, θα επιτραπεί η περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών στη δυτική Θεσσαλονίκη και θα τεθεί ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Τι συμβαίνει σήμερα στο Καλοχώρι

Στην περιοχή του Καλοχωρίου, από το 1960 ξεκίνησε η εγκατάσταση περίπου πεντακοσίων επιχειρήσεων με άναρχο τρόπο και χωρίς οργανωμένες υποδομές, ενώ σήμερα η περιοχή φιλοξενεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου, παροχής υπηρεσιών, μεταφορικές, logistics κ.ά και νότια της εθνικής οδού και βόρεια από αυτήν. Γενικότερα, η περιοχή στη δυτική είσοδο της πόλης είναι πλέον η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 11.000 στρέμματα, ενώ εκεί επιχειρούν 875 επιχειρήσεις, σε μια θέση με στρατηγική σημασία κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στην ίδια την πόλη.

Από την πλευρά των μελετητών, ο Δημήτρης Σαμαράς επισήμανε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 με την καταγραφή των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Καλοχώρι και γνωστοποίησε ότι πλέον πρόκειται να κατατεθεί αίτημα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκειμένου να εκδοθεί ΚΥΑ, με την οποία η περιοχή θα χαρακτηρίζεται ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση που χρήζει εξυγίανσης. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν να μετατραπεί στη συνέχεια σε επιχειρηματικό πάρκο ενώ σε επόμενο στάδιο προβλέπεται η ανάπτυξη εταιρείας επιχειρηματικού πάρκου, για την οποία, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, απαιτούνται κάποιες συναινέσεις.

Μεγάλη επένδυση που επιθυμούσε να εγκατασταθεί στην περιοχή έφυγε από τη χώρα

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν από τις περιπτώσεις της Pfizer και της Cisco που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη, είχε φτάσει στην περιοχή και ένα αίτημα να εγκατασταθεί μια πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα της μεταποίησης, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. «Ψάχναμε να βρούμε μια μεγάλη έκταση, μάλιστα αναζητήσαμε μια τέτοια έκταση και στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης που είναι απολύτως κορεσμένη και έχει μόνο δύο αδόμητα ακίνητα στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Τους δείχναμε κάποιες εκτός σχεδίου εκτάσεις και οι άνθρωποι μας είπανε ότι δεν είναι δυνατόν το 2020 να εγκατασταθούν σε περιοχή εκτός οργανωμένου υποδοχέα και φύγανε και πήγανε στην Ουγγαρία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έκκληση για συνεργασία

Επ’ αυτού, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το να φεύγει μια επιχείρηση και να πηγαίνει σε άλλη χώρα είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», επισήμανε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας αφορά μια διαδικασία που μόνο κέρδη μπορεί να φέρει στην περιοχή και δήλωσε χαρούμενος που οι φορείς αγκαλιάζουν την προσπάθεια.

«Ελπίζω να μη ζήσουμε στη Θεσσαλονίκη αυτό που ζήσαμε με άλλα σημαντικά έργα: φωνές από εδώ κι από εκεί, από ανθρώπους που εκπροσωπούν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα και με την οπτική τους δημιουργούν πρόβλημα στην ολοκλήρωση ενός τέτοιου οραματικού και αναπτυξιακού έργου» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε προβληματισμούς, ενστάσεις, εποικοδομητική σκέψη και κριτική αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει κάπου να καταλήξουμε, να βάλουμε μπρος τις μηχανές και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το πρώτο της οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή του Καλοχωρίου».

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η περιβαλλοντική αναβάθμιση και εξυγίανση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας ανέφερε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του Καλοχωρίου, καθώς η Περιφέρεια έχει μελετήσει και τις υπόλοιπες 29 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, όπως είπε, η περιοχή στη δυτική είσοδο της πόλης έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς είναι η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα και μπορεί μια περιοχή που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια άναρχα να μετατραπεί επιτέλους σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο με τις βασικές υποδομές που θα μπορέσει να υποδεχτεί και άλλες επιχειρήσεις καθώς το 30% της περιοχής είναι αδόμητη γη.

Οι φορείς συνυπέγραψαν το αίτημα της Περιφέρειας προς τη ΓΓ Βιομηχανίας

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, των επιχειρήσεων, των επιμελητηρίων αλλά και των Δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης που συνυπέγραψαν το αίτημα που θα σταλεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε, άλλωστε, ότι κάτι παρόμοιο με αυτό που επιχειρείται σήμερα στο Καλοχώρι έγινε στο παρελθόν στα Οινόφυτα και στέφθηκε με επιτυχία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα