Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Monday 15/04/2024

Nέες δυνατότητες που αποκτά η Θεσσαλονίκη

Για τις νέες δυνατότητες που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, αλλά και θέματα που αφορούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως της ενέργειας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και τουρισμού, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας συζήτησαν, στη σημερινή τους συνάντηση στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη του -με την ιδιότητα του πρέσβη- επίσκεψη στην πόλη κι έχει πληθώρα συναντήσεων με εκπροσώπους θεσμών και φορέων.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι κ.κ. Καλαφάτης και Τσούνης αναφέρθηκαν στο πολύ καλό επίπεδο, όπως τόνισαν, των διμερών στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου οι νέες δυνατότητες απεικονίζονται, όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «στην προσέλκυση παγκόσμιων κολοσσών, όσο και στις προωθούμενες ενεργειακές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, με τον πρέσβη των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τη χώρα μας «σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο» και την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο, σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.

Υποδεχόμενος τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διοικητήριο, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι τιμή μας, είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που υποδεχόμαστε σήμερα τον Τζορτζ Τσούνη στη δεύτερη πατρίδα του» και πρόσθεσε με έμφαση: «Ένας Έλληνας -που όπως εύστοχα ειπώθηκε είναι η προσωποποίηση του αμερικάνικου ονείρου- έχει τώρα την ευκαιρία να υπηρετήσει αυτό που πιστεύει και μπορεί όσο λίγοι. Να συμβάλει ώστε οι δυο πατρίδες του, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, να έρθουν ακόμη πιο κοντά. Στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια. Είναι, βέβαια, κοινή η πεποίθηση ότι σήμερα οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Το πετύχαμε στο τελευταίο διάστημα και προσδοκούμε να γίνονται διαρκώς ακόμη πιο στενές».

Προς επίρρωσιν των όσων είπε αναφορικά με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή και έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ενώ υπογράμμισε πως «η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος πόλος διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού είναι «άλλη μια απόδειξη της προσήλωσής μας σε κοινές αρχές μας και της αξιοπιστίας μας ως σύμμαχοι, την ώρα που άλλοι επιλέγουν πολιτικές “επιτήδειου ουδέτερου”».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσούνη, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «ένας Αμερικανός και ταυτόχρονα Έλληνας δεν μπορεί παρά να είναι εγγύηση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην ταραγμένη γειτονιά μας», επισημαίνοντας ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ θα μπορέσει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη βούληση για συνεργασία της χώρας μας με όλους τους γείτονες, «με μόνη προϋπόθεση τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Από την πλευρά του, ο νέος Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε παραγωγική και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης «για όλα τα συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το όμορφο μέρος της Ελλάδας» και σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις στην Ευρώπη και προσελκύει γρήγορα επενδύσεις», γεγονός που χαρακτήρισε καταπληκτικό καθώς, όπως υπογράμμισε, θα μπορέσει η πόλη να κρατήσει εδώ τους νέους ανθρώπους και να είναι μια πολύ δυναμική οικονομική μονάδα παραγωγής για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ελλάδας ως εποικοδομητικού και αξιόπιστου εταίρου όχι μόνο σε θέματα περιφερειακής ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα. «Η Ελλάδα έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, δήλωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη «που γίνεται πολύ σημαντικό κέντρο τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε ενεργειακά θέματα» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ, στην αναζήτηση αξιόπιστων εταίρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν σήμερα, «αναπόφευκτα επιλέγουν την Ελλάδα που είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Οι Έλληνες έδειχναν πάντα τον δρόμο όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες», τόνισε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε: «Είμαι ευγνώμων ως πρέσβης των ΗΠΑ που οι δύο χώρες μας, που είναι οι φάροι της δημοκρατίας, συνεχίζουν να έχουν αυτές τις δημοκρατικές αξίες τόσο ψηλά».

Ο κ. Καλαφάτης δώρισε στον κ. Τσούνη τον τόμο «Οι θησαυροί του Αγίου Όρους», με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών να ενθουσιάζεται που η έκδοση ήταν στα ελληνικά.

Σ.Παπ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις στις περιοχές της Καλαμαριάς – Πυλαίας και Τούμπας

Εξιχνιάσθηκαν 4 διαρρήξεις οικιών στις περιοχές Καλαμαριάς, Πυλαίας και Τούμπας Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες 4 ημεδαποί-μέλη συμμορίας. Η επισταμένη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων