Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

info@live-delta.gr

Saturday 28/01/2023

Μια νέα θεραπεία για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηρίζεται από κόκκινες, λεπιώδεις κηλίδες του δέρματος. Αυτά μπορεί να είναι φαγούρα ή επώδυνα, ή και τα δύο, και μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση είναι κληρονομική και μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, άγχος, αλκοόλ, κάπνισμα ή άλλες καταστάσεις υγείας.
 Η αιτία της ψωρίασης ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, γεγονός που καθιστά μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τη θεραπεία για τους γιατρούς, καθώς δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Μπορεί να συσχετιστεί με αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα), κατάθλιψη και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επομένως, η διαχείριση ολόκληρου του ατόμου, πέρα ​​από το δέρμα, είναι σημαντική.

Συχνές παρανοήσεις για την ψωρίαση

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την ψωρίαση. Πρώτον, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι είναι μεταδοτική και όσοι ζουν με ψωρίαση συχνά βιώνουν στίγμα σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες. Αυτό είναι λάθος: ο μόνος τρόπος που μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο είναι η γενετική.

Δεύτερον, μερικές φορές θεωρείται ότι η ψωρίαση προκαλείται από κακή υγιεινή. Και πάλι, η έρευνα έχει δείξει ότι η προσωπική υγιεινή δεν είναι παράγοντας. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες για τα άτομα που ζουν με ψωρίαση να πλένουν τον εαυτό τους και τα ρούχα τους πιο συχνά για να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση λεπιών δέρματος.

Τρίτον, η ψωρίαση μερικές φορές θεωρείται καθαρά αισθητικό ζήτημα. Αλλά τα αποτελέσματα της ψωρίασης μπορεί να είναι πολύ πιο βαθιά. Τα άτομα με ψωρίαση συχνά υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την καριέρα και την κοινωνική τους ζωή.

Η ψωρίαση στα χέρια και τα πόδια μπορεί να δυσκολέψει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Θεραπείες για την ψωρίαση

Η θεραπεία συνήθως ξεκινά με ενυδατικές κρέμες και κρέμες βιταμίνης D ή στεροειδών. Εάν αυτά δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, μπορεί στη συνέχεια να προσφερθεί στους ασθενείς φωτοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για να σταματήσει τη συσσώρευση περίσσειας δέρματος. Όλες αυτές οι θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αλλά δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία και δεν λειτουργούν σε όλους. Η φαρμακευτική αγωγή για την ψωρίαση περιλαμβάνει φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη που μπορεί να σχετίζεται με παρενέργειες και δεν στοχεύουν επακριβώς τις αιτίες της ψωρίασης.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα θεραπεία για την ψωρίαση. Αλλά περισσότερα είναι πλέον γνωστά για το πώς λειτουργεί η πάθηση. Προκαλείται από ένα σφάλμα στο ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλεί την υπερπαραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος. Και αυτή η γνώση έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πιθανών νέων θεραπειών. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει νέα φάρμακα γνωστά ως «βιολογικά». Αυτά τα φάρμακα, που χορηγούνται με ενέσεις, στοχεύουν σε βασικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι πλέον γνωστό ότι εμπλέκονται στην υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Στοχεύοντας τα αίτια της πάθησης και όχι μόνο τα συμπτώματα, οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να αποτρέψουν τους ασθενείς από την υποτροπή ή την εμφάνιση έξαρσης.

Αυτή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και προς το παρόν, αυτή η θεραπεία συνιστάται μόνο για άτομα με σοβαρή ψωρίαση. Μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, αλλά εάν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, μιλήστε με τον γιατρό σας και μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν δερματολόγο για να δει εάν αυτή η θεραπεία θα ήταν κατάλληλη για εσάς.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://www.nhs.uk/conditions/psoriasis/

https://www.psoriasis-association.org.uk

https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/45nrNr7J2h2nq9F463GMzFz/a-new-treatment-for-psoriasis

Κοινοποίηση:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα