Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Thursday 05/12/2024

Μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ακρίβεια

Μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, «Ανεβαίνει» το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την ενεργειακή ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα.

Νέα πολιτική κόντρα πυροδοτούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καταπολέμηση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι η νέα δέσμη κυβερνητικών παρεμβάσεων θα απορροφήσει – όπως ανακοινώθηκε – το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γι’ αυτό και «η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει με ένα νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης», αναγνωρίζοντας ότι η μεσαία τάξη βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Γιατρός για Ολους: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας σε 15 ερωταπαντήσεις
Και ενώ δεν μπορεί να κατακρίνει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις αδυναμίες, τις παραλείψεις και, εν τέλει, την πολιτική τής ΕΕ, ωστόσο, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθαν «με καθυστέρηση», υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η ακρίβεια μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «ληστρική», όπως την έχουν χαρακτηρίσει κόμματα, επιχειρήσεις και πολίτες, ρήτρα αναπροσαρμογής, «ουσιαστικά, αναστέλλεται» με τα νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, παραμένει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αναμφίβολα θα την βρούμε ξανά μπροστά μας.

Παράλληλα, το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, που επίμονα ζητούν όλοι, τέθηκε «έμμεσα», όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε στο διάγγελμά του, υποστηρίζοντας πως «με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν».

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως, όσο διαρκεί ο πόλεμος, «καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «καρφώνοντας» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, που βλέπει την «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις να κλείνει όλο και περισσότερο, έχει κατανοήσει πως ο βασικός της αντίπαλος – τουλάχιστον στην τρέχουσα συγκυρία – δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο η ακρίβεια και η ανασφάλεια του κόσμου.

Γι’ αυτό και από εδώ και στο εξής όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται να έχουν στο επίκεντρο την οικονομική στήριξη των πολιτών, όσο το επιτρέπουν φυσικά τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το ίδιο ισχύει, πάντως, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ΚΙΝΑΛ, που καλούνται να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί το υπ’ αριθμόν «ένα» πρόβλημα των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Όσο για την ουσία των κυβερνητικών μέτρων, η αντιπολίτευση συνεχίζει να υποστηρίζει πως ό,τι εξαγγέλλει η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζεται σε μία «επιδοματική πολιτική» και όχι σε ένα συγκροτημένο σχέδιο, που θα δώσει οριστικές λύσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής – και όχι μόνο – ακρίβειας.

Τα «λεφτόδεντρα» και ο «πανικός»
Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κλιμακωθεί αναφορικά με την ακρίβεια και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Οικονόμου να ανταλλάσσουν «πυρά», που έχουν σταθερά στο επίκεντρο τα περίφημα «λεφτόδεντρα» και το ποιος διακατέχεται από μεγαλύτερο «πανικό και τρόμο» απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία – ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας.

«Μετά από την 9μηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τρομοκρατημένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και στην επικείμενη καταβαράθρωσή του, προχώρησε σήμερα σε ένα διάγγελμα παραδοχής της αφαίμαξης, που με δική του κύρια ευθύνη βιώνουν εδώ και καιρό οι πολίτες», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με την οποία σχολίασε τα κυβερνητικά μέτρα.

Όπως τόνισε η Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός, «ενώ τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας».

Και εξήγησε: «Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα, αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο, με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά, για ακόμη μία φορά, αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε».

«Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δις ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά, λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τσίπρας: «Τώρα βρήκαν τα λεφτόδεντρα;»
«Αν είναι μεγάλο το πακέτο», δήλωνε πριν την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας, «αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά».

Και πρόσθεσε: «Γιατί 9 μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε ‘πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;’. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή τα έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα».

ΚΙΝΑΛ: «Εξήγγειλε μέτρα από το παρελθόν»
«Η ενεργειακή κρίση που στη χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, ανθεκτικές στο χρόνο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν, μαζί με μια επιδοματική πολιτική», σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη.

Και προσέθεσε: «Επιμένουμε στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς».

Όπως τόνισε το ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός «άλλη μια φορά συμφώνησε με την εδώ και μήνες διατυπωμένη θέση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Επιτέλους, από τα λόγια, ας περάσει στις πράξεις».

ΚΚΕ: «Τα μέτρα μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ρεύματος σε νέους φόρους»
«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά», ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο Περισσός, «ο λαός, είτε ως ‘καταναλωτής’, είτε ως ‘φορολογούμενος’, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ».

«Η όποια ελάφρυνση», προσέθεσε, «θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν».

Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού «και οργάνωσης του αγώνα του», υποστήριξε το ΚΚΕ, «μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την ‘πράσινη μετάβαση’, η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια – πολύ πριν τον πόλεμο – και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Αυτές οι προτάσεις, όπως σημείωσε ο Περισσός στην ανακοίνωσή του, θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», «που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή», την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, καθώς και «την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου». Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ σκοπεύει να πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΠΗΓΗ www.tanea.gr

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 60χρονη που άνοιξε πυρ όταν πήγαν να της κόψουν το ρεύμα

Στη φυλακή οδηγήθηκε, με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, μία 60χρονη, η οποία πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο προκειμένου να ματαιώσει έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπή, σε χωριό των Σερρών. Η ίδια