Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Tuesday 05/03/2024

Η πυραμίδα των κρυπτονομισμάτων

Καθώς οι πλέον “απαστράπτουσες” προσωπικότητες του κόσμου των κρυπτονομισμάτων έχουν ενταχθεί στην ελίτ που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στο Νταβός – την ώρα που επενδυτές σαρώνονται από το κραχ της αγοράς υποφέροντας πολλές άγρυπνες νύχτες – είναι καιρός οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο να αναλογιστούν τον πραγματικό αντίκτυπο του επόμενου κύκλου άνθησης και κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων.

Του Lionel Laurent

Οι εφαρμογές Fintech και κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη επεκταθεί γρήγορα σε ψηφιακά μετρητά, δάνεια και σύνθετα προϊόντα τα οποία μπορεί να μοιάζουν τόσο απλά όσο μια πιστωτική κάρτα σε μορφή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αυτό έχει δημιουργήσει χρηματοοικονομικούς διαύλους πολύ πιο σύνθετους ​​από ένα απλό στοίχημα σε Bitcoin ή Bored Apes: πλατφόρμες αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος (DeFi) προσφέρουν αποδόσεις σε κρυπτονομίσματα της τάξης του 8%-10% στους επενδυτές.

Μερικές στη συνέχεια χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς να περάσουν ποτέ ούτε δίπλα από παραδοσιακές τράπεζες. Το Tulipmania συναντά την πραγματική οικονομία με ταχύτητα… WhatsApp.

Σε αυτούς τους καιρούς πίεσης στις ευρύτερες αγορές, οι ανταμοιβές που αποκαλύπτονται ως μη βιώσιμες έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν ακατάστατο καταρράκτη απωλειών – υπογραμμίζοντας την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ορισμένοι από τους οποίους παραδέχονται ότι έκαναν μεγάλα λάθη στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων.

Η πυραμίδα των κρυπτονομισμάτων
Η πτώση του DeFi
Πλημμυρίδα

Επί του παρόντος, τα funds του χώρου των crypto αντιμετωπίζουν την απόσυρση από πλατφόρμες δανεισμού, ακόμη και εκείνες που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο. Ένα πρότζεκτ το οποίο προσέφερε αποδόσεις 8% σε “κρυπτονομισματοποιημένο” χρέος έκδοσης του γαλλικού δανειστή Bling έχει πληγεί από “τεράστιες” αποσύρσης κεφαλαίων πέραν των διαθέσιμων μετρητών του και μιας πιστωτικής γραμμής την οποία έχει λάβει από υποστηρικτές του από τον χώρου του venture capital.

Για έναν επενδυτή με τον οποίο μίλησα, αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι θα πρέπει να περιμένει μήνες για να πάρει τα χρήματά του πίσω. Το κύριο κίνητρό του για την αρχική επένδυση ήταν οι δωρεάν συμβολικές ανταμοιβές σε κρυπτονομίσματα που έκτοτε έχουν εξατμιστεί σε αξία.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη της αλυσίδας, ο δανεισμός για τον τελικό καταναλωτή έχει επίσης χτυπήσει σε τοίχο. Η Bling ανέστειλε την υπηρεσία προκαταβολής μετρητών τον Απρίλιο, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν κατασταλτικά μέτρα έναντι του κλάδου.

Μια ομάδα υπεράσπισης καταναλωτών εκτίμησε το κόστος της άμεσης προκαταβολής ενός μήνα της Bling ισοδυναμεί με ετήσιο επιτόκιο 128%, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών.

Ένα πρότζεκτ το οποίο υποστηρίζεται από ελάχιστες εξασφαλίσεις όπως αυτό, το οποίο τρέχει τώρα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι προφανώς τίποτε ανάλογο της κλίμακας της κατάρρευσης της Terra των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία οδήγησε απελπισμένους Κορεάτες να φτάσουν στην πόρτα του ιδρυτή της, Do Kwon. Δείχνει όμως γιατί οι ρυθμιστικές αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για μελλοντικούς κινδύνους για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτές οι δωρεάν ανταμοιβές και οι υψηλές αποδόσεις προσελκύουν άτομα τα οποία μπορεί να έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν αντιμετωπίσουν απώλειες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η κατοχή crypto είναι μια υπόθεση σχήματος U, με τα νοικοκυριά πολύ υψηλού και αντίστοιχα πολύ χαμηλού εισοδήματος να είναι πιο πιθανό να κατέχουν κρυπτονομίσματα ή assets συνδεδεμένα με αυτά σε σχέση με νοικοκυριά που βρίσκονται στη μέση της εισοδηματικής κλίμακας.

Διασύνδεση
Οι δεσμοί με το κλασσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξάνονται, καθώς τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και οι τράπεζες επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν τις ανατρεπτικές δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων – η Societe Generale έχει εμπλακεί σε δάνεια DeFi, ενώ άλλοι λανσάρουν stablecoins. “Υπάρχει μια πολύ ευρεία αίσθηση στην κοινότητα των επενδυτών ότι πρέπει κανείς υποχρεωτικά να βουτήξει τα δάχτυλα των ποδιών του στον χώρο”, λέει ο οικονομολόγος Eswar Prasad, συγγραφέας του “The Future of Money”.

Οι αγορές του χώρου των crypto σήμερα είναι μεσαίες σε μέγεθος – η τρέχουσα συνολική αξία η οποία είναι “κλειδωμένη” στο DeFi είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το ένα έκτο των συνολικών επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου πέρυσι – αλλά πώς θα έμοιαζαν άραγε 10 ή 12 παράλληλες καταρρεύσεις δανειακών σχημάτων στον κλάδο στο μέλλον εάν ο χώρος αυτός συνεχίσει να μεγαλώνει;

Ένας αγώνας για την ταχεία πώληση περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη των απωλειών στα crypto θα μπορούσε να έχει τεράστια δευτερογενή αποτελέσματα, ειδικά εάν η διαχείρισή του γίνεται αλγοριθμικά μέσω “έξυπνων συμβολαίων”. Παραλληλισμοί με την αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου η οποία προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση το 2008 γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

“Αν και οι κίνδυνοι είναι προς το παρόν μικροί, θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά εάν οι πλατφόρμες άρχιζαν να προσφέρουν υπηρεσίες στην πραγματική οικονομία, αντί να παραμένουν περιορισμένες στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων”, δήλωσε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

Η ρύθμιση έρχεται
Οι ιδρυτές και οι χρηματοδότες πίσω από τις πλατφόρμες DeFi, όπως η Centrifuge ή η Goldfinch, λένε ότι η εξυπηρέτηση των πραγματικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι μια καλή είδηση ​​για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η αλγοριθμική διαχείριση πρότζεκτ και η μείωση της “χαρτούρας” σημαίνει ξεκλείδωμα κερδών αποδοτικότητας και πρόσβασης σε κεφάλαια, υποστηρίζουν, ενώ χτίζει χρήσιμες υποδομές με τον τρόπο που προηγούμενες “φούσκες” στην αγορά έχτισαν τους σιδηρόδρομους και το διαδίκτυο.

Ίσως. Αυτές όμως είναι επίσης τραπεζικού τύπου δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να κάνουν με περισσότερη τραπεζική εποπτεία. Συχνά περιλαμβάνουν πολύπλοκες χρηματοοικονομικές δομές που συνδυάζουν πολλές ΕΠΕ με έδρα το Ντέλαγουερ, με μικρές δυνατότητες νομικής προσφυγής εναντίον τους και υψηλό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Αποτελούν δε μέρος μιας ευρύτερης εκρηκτικής εξάπλωσης του δανεισμού μέσω fintech, ο οποίος δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί πραγματικά σε μια ύφεση. Αντί για ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, αυτό μπορεί να μοιάζει περισσότερο με “σκιώδη τραπεζική σε τετράγωνο”, λέει ο επενδυτής fintech Peter Lugli.

Αναμείνατε μέρος αυτής της δραστηριότητας να τραβηχτεί προς το φως ως αποτέλεσμα θεσμικής και ρυθμιστικής εστίασης: ίσως το επόμενο βήμα είναι ότι οι διάφορες Bling θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κανονικές τράπεζες και οι πλατφόρμες δανεισμού DeFi θα διαθέτουν πιο συγκεντροποιημένα επώνυμα κεφάλαια που θα περνούν τη βάσανο του due diligence.

Δεδομένου ωστόσο του τρόπου με τον οποίο τα ζωώδη ένστικτα έχουν την τάση να επιστρέφουν, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει γνωρίζουν ότι η διαχείριση των κινδύνων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη από εδώ και πέρα.

ΠΗΓΗ capital.gr

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα