Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25, Λαγκαδάς, 57200

+30 6907651080

Saturday 10/06/2023

Φωτιά οι τιμές προϊόντων στο 10,2% ο πληθωρισμός

Διψήφιο ρυθμό αύξησης «έπιασε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φθάνοντας το 10,2% μετά από 28 χρόνια, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Τροφοδοτούμενος από την ενεργειακή κρίση ο τιμάριθμος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς από το 6,3% του Ιανουαρίου, αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο και στο 10,2% τον προηγούμενο μήνα, όταν πέρυσι τον Απρίλιο ήταν μόλις 0,3%. Μέσα σε ένα μήνα (από τον Μάρτιο στον Απρίλιο) ο τιμάριθμος «ψήλωσε» περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020- Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφηκε στο φυσικό αέριο 122,6%, και ακολούθησαν: ο ηλεκτρισμός 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, καύσιμα λιπαντικά 29%, έλαια και λίπη 22%, τα εισιτήρια πλοίων 17,7%, τα αεροπορικά εισιτήρια 15,8%, τα ξενοδοχεία 16,1%, τα κρέατα 14,1%, κινηματογράφοι και θέατρα 13,9%, τα λαχανικά 13,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 11,7%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5% (οι τιμές των καινούργιων αυξήθηκαν 8,9%) , το ψωμί και τα δημητριακά 10%, υαλικά και επιτραπέζια σκεύη 9,4%, νωπά φρούτα 8,6%, ο καφές 7,1%, λοιπά τρόφιμα 5,6%, αναψυκτικά -χυμοί 3,8%, ψάρια 3,2% κ.α.

Από μήνα σε μήνα (Απρίλιος σε σύγκριση με Μάρτιο) η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στο φυσικό αέριο 26,2% και ακολούθησαν οι τιμές αρνιών και κατσικιών με αύξηση 20,7% λόγω Πάσχα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε 4,3%.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Η πορεία του πληθωρισμού δείχνει πλέον ότι τελικώς θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, δεδομένου του συνεχιζόμενου κύματος αυξήσεων στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.

Ήδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6% ενώ το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν αντισταθμίσει μέρος των απωλειών εισοδημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες (καύσιμα, έξοδα κατοικίας, βασικά είδη διατροφής).

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος στο ertnews.gr

Κοινοποίηση:

Live Thessaloniki

Σχετικά Αρθρα

Εργασίες διαγράμμισης στην 27η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης- Νέας Μηχανιώνας

Εργασίες διαγράμμισης στην 27η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης- Νέας Μηχανιώνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νυχτερινές εργασίες διαγράμμισης στην 27η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας

ΠΦΠΟ για τον αποτρόπαιο βασανισμό έως θανάτου κουταβιών στις Σέρρες

Της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντολογικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) που εδρεύει στο Γαλατά Χανίων, νομίμως εκπροσωπουμένης ΕΝΩΠΙΟΝ Της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σερρών Αξιότιμη κ. Εισαγγελέα Έχοντας

Εργασίες στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών

Εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Σε συνέχεια του δελτίου τύπου της 06/06/2023, ανακοινώνεται από τη Διεύθυνση