Η παρακεταμόλη είναι το πιο δημοφιλές παυσίπονο στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε μια ολόκληρη σειρά σκευασμάτων χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και με ιατρική συνταγή.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της παρακεταμόλης είναι ότι δεν σχετίζεται με την πιθανή παρενέργεια της αιμορραγίας στομάχου που εντοπίζεται με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη και επίσης η ασπιρίνη, ή τα προβλήματα εθισμού και δυσκοιλιότητας των οπιοειδών όπως κωδεΐνη.
Ωστόσο, το 2015 δημοσιεύθηκε μια μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος όλων των ειδών ανεπιθύμητων ενεργειών σε όσους έπαιρναν παρακεταμόλη μακροπρόθεσμα, που κυμαίνονταν από αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού έως πρόωρου θανάτου.
Άρα, πρέπει όλοι να παίρνουμε την παρακεταμόλη με περισσότερη προσοχή;
Η μελέτη ήταν αυτό που είναι γνωστό ως «συστηματική ανασκόπηση» – που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από πολλούς ερευνητές για μεγάλες χρονικές περιόδους και στη συνέχεια ανέλυε όλα αυτά τα δεδομένα για να δει αν υπήρχαν ανεπαίσθητα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα προέρχονταν από αρκετά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Μερικοί ήταν νεφροπαθείς και άλλοι έπαιρναν παρακεταμόλη μαζί με φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη – η οποία είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί παρόμοιες παρενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να εξαχθεί το οριστικό συμπέρασμα ότι ήταν η παρακεταμόλη που προκαλούσε τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί ήταν άνθρωποι που έπαιρναν πολλή παρακεταμόλη (όπως 15 δισκία την εβδομάδα) για πολλά χρόνια.
Συμπερασματικά λοιπόν, εάν είστε περιστασιακός χρήστης παρακεταμόλης τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε.
Αν και είναι ζωτικής σημασίας να τηρείτε τα ημερήσια όρια για την παρακεταμόλη, καθώς οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, δεν πρέπει να ανησυχείτε για μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Ωστόσο, εάν παίρνετε πολλή παρακεταμόλη για πολλούς μήνες ή χρόνια, αξίζει να συζητήσετε άλλες επιλογές με το γιατρό σας.
ΠΗΓΗ bbc